5 Mayıs 2012 Cumartesi

Göğüste Süt Birikmesi :(

Pazartesi günü Pelini dışarı çıkardık gezmeye gittik..
Hem Pelin'e yeni ciciler alırız hemde açık havaya yavaş yavaş alıştırırz dedik...
Herşey yolundaydı çok şükür..
Pelin hep uyudu arada mık mıklasada uyanmadı..
Sonra annemlere gittik orda Pelini bir kaç kere emzirdim fakat sağ göğsümde sızlama ve sertlik oluşmaya başlamıştı o an pek önemsemedim gündüz çok uyuduğu için süt birikmiştir dedim..
Eve geldik akşam göğsümdeki şişlik gittikçe arttı Pelini sürekli bu memeyle besledim ama sertlik ve şişlik inmedi artı birde koltuk altıma doğru ağrı başladı :/
o gece hiç uyuyamadım ağrıdan sertlikten..
hemen ilk doğum yaptığım zamanlar geldi aklıma göğüslerim hızla dolduğu için Pelinde çok minik olduğu için memeyi tutmada epey zorlanmıştı hatta hiç tutamıyordu epey mücadele veriyorduk her ikimizde o ağladıkça bende ağlıyordum :/
herneysee hemen süt pompasıyla göğsümü sağmaya çalıştım ama nafilee göğüs dolu ama 10 ml süt bile çıkmadı çok zorlandım bir anlam veremedim :/
hemen ılık duşa girdim duşta epey kaldım çok az bir rahatlama oldu,daha sonra sıcak ıslak havluyla göğsüme kompres yaptım ardından pompaladım az biraz süt çıktı ama çok az çıktı fakat göğüsler hala dolu...

gitgide göğüsüm şişti ama ısrarla sağ göğsümden pelini emzirmeye devam ettim çünkü emzirmek pompalamaktan daha iyimiş bebekten daha iiyi hiçbirşey bu göğsü boşaltamazmış..okuduğum kaynaklarda yazanlar..
sonra dedim acısada ovmaya devam edicem ova ova göğsümü gevşetip sağmaya devam ettim...
göğüs ucumda minik beyaz bi birikinti oluşmuş oda gözüme çarptı onuda deşe deşe çıkardım..
sonra pompaladım yine iştee o zaman göğsüm açıldıı yarım kg yakın süt sağdımm sanırsam o minik nokta tıkanmış :/
İnsan başına gelince anlamıyor,Allah kimsenin başınada vermesin yok böyle bir acı,ağrı çok çaresiz kalıyorsunuz :( ilkez anne olunca insan bazı şeyler başına gelmedikçe öğrenilmiyor malesef...
Neysee çok şükür sorunumu çözdükk..
Uykusuz annelerede yazdım saolsunlar ordaki emzirme uzmanıda bilgilendirdi beni bende buraya ekliyorum belki benim gibi sıkıntı çeken annelere yardımcı olurr ;)

emzirme danışmanı Esra Ertuğrul'un tavsiyesi şu şekilde:Her emzirme sonrası mutlaka sağmalı. Günde bir kere sıcak duş yaparak göğüslerine ve sırtına sıcak tutsun.Her emzirmede de küçük havluyu sıcak su ile ıslatıp göğsüne kompres yapsın ve öyle sağsın. Sağarken parmak uçlarıyla göğsününe masaj yaparsa özellikle sertlik olan yere , çok sert değil ama.
Yavaş yavaş açılacaktır.Bbeğiniz emzirdi, sağdı sonrasında soğuk kompres yaparda göğüsü rahatlayacaktır. Yani öncesinde sıcak kompresle kanalları genişletiyoruz, ardından soğuk kompres de kanalların büzülmesini sağlayacaktır.
Pompalar hiç bir zaman bebeğin emdiği kadar çekemezler. Sağmaya sürt gelmese de sağmaya devam etsin.Zamanla açılacaktır.
Sütü bol ki, bu sorun ortaya çıkmış. Onun için her emizrme sonrası göğüslerini kontrol etmesi önemli.Bu tekraraklayan bir durumdur, dikkat etmezse. Bebeği tam boşaltamazasa, kanalllarda süt birikerek böyle sorunlar yaşayabilir.Eğer ateşi çıkarsa onunla beraber göğüste kızarıklık ve ağrı bir çocuk doktoruyla konuşmasında fayda olabilir.
Mastit gibi bir durumsa, bunun doktor tarafından görülüp, ona göre ilaç verilmesi gerekir.
Mastit,Tıkanıklık gibi durumların hemen akabinde süt azalır gibi olsa da eski rutine geçildiğinde sütte eski formuna kavuşur. BUdurmda sıkıntılı da olsa emzirmek ve ardından sağmak en iyi çözümdür.

2 yorum:

  1. Birkaç gün önce başıma geldi. İlk kızımı 28 ay emzirdik hiç bir sorun yaşamadım. Nette bakınırken bloğunuzu buldum. Duş sıcak havlu denemelerimden sonra beyaz noktacığı bulmam ve çıkarmam sonucu rahatladım.. Paylaşımınız için teşekkürler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kimseye vermesin gerçekten zor bir durum değil mi :(
      Neyse sizde çözümü bulmuşsunuz Allah bir daha yaşatmasın sağlık versin...
      Sevgiler...

      Sil

Yorum yaptığın için teşekkürler muahh :X